Labels

Pages

Cari Blog Ini

Khamis, 13 September 2012

Penemuan Yang Susah Diterima Akal : Bangsa Romawi Kuno


Penemuan penemuan yang dilakukan oleh bangsa Romawi sungguh mengejutkan sehingga kita berasa sangat tak termasuk dek akal. Mana mungkin mereka dapat memikirkan idea2 dan ciptaan seperti ini. Seolah olah mereka telah mencapai suatu teknologi dan tahap kemodenan sama dengan abad ini. WOW!!!... Bagaimana mereka melakukannya dengan teknologi yang terbatas. Ini antara penemuan mengejutkan terhadap bangsa Romawi kuno....Lihat foto fotonya.


1) Flamethrower
Penerangan : Ianya digunakan oleh kapal perang berjarak dekat. Anda dapat melihat sistem dan cara penggunaannya dalam gambar dibawah. Untuk membakar kapal2 musuh dan prinsipnya minyak yang mudah terbakar disalurkan/dipam dan dinyalankan di bahagian hujung pam.


2) Cermin/kanta

Penerangan: Menggunakan prinsip pantulan cahaya melalui kanta dan menumpukan pada kapal musuh untuk membakarnya. Erm...konsep serangan jarak jauh.

3) Pentaspostos


Penerangan: Pelik kan bunyinya. Macam asbestos pun ader. Tapi kalo dipanggil kren pengangkat barang?. Erm sudah pasti ramai yang tau. Ia, fungsinya sama seperti kren untk mengangkat beban.

4) Gergaji Tenaga Air

Penerangan: Sekali pandang nampak seperti turbin kincir air yang menghasilkan tenaga elektrik. Ia, saya pun fikir camtu pertama kali pandang. Sebenarnya ianya geregaji berkonsepkan menggunakan tenaga air. A&B adalah tempat letak kayu. HU3..hebatkan.#

5 ) Pam Air

Penerangan: Apabila bahagian C ditarik, tekanan pada bahagian A menjadi kurang, sehingga bahagian B terbuka. Maka ruang bahagian A akan dipenuhi dengan air/cecair. Bila bahagian C ditarik/ditekan, bahagian B tertutup dan bahagian D terbuka. Jadi keluarlah air.cecair di bahagian A.

6) Bor Bawah Tanah

Penerangan: Menggunakan prinsip archimedes, tujuannya untuk mengambil air bawah tanah

7) Kereta Kuda Temasya dengan Roda(rem) dan Absorber


8) Absorber

9) Rem (Roda)

11) Bahagian Kereta

Penerangan: Ternyata bahagian bahagian kereta sebahgiannya diperbuat daripada besi dan bukannya kayu.

12) ODOMETER/METER KERETA

Penerangan: Dipasang sebagai kereta tambahan. Satu putaran gear melambangkn satu mile. Fuh...hebat dalam pengiraan yang tepat.

13) DIOPTRA/THEDOLITE KUNO

Penerangan: Jika zaman moden kita kenalinya sebagai alat mengukur tanah. Alah yang JKR selaluu pakai tue. Hu3.. Alat ni digunkan untuk mengukur antara titik dibumi.

14) Kalkulator Luar Angkasa


Penerangan: Juga dikenali sebagai Antikythera. Gearnya digunkan untuk mengukur posisi matahari,bulan dan mungkin benda yang ada dilangit. Sehingga kini tiada para ilmuwan yang dapat merungkai bagaimana untuk menggunakannya. WAHHHH!!!. Anda boleh cuba. Mana tau kan...He3


15) Pintu Automatik

Penerangan: Jangan ingat pintu automatik yang ada kat hotel2 tue direka zaman ini. Hu3.. Orang romawi telah menciotanya dahulu..Hebat ah. Bila api dinyalakan dan menyebabkan tekakannya meolak air, menarik beban lalu membuka engsel pintu. Maknanya aper ek?. D'rang dah maju dulu.

16) Kosmetik17) KonkritPenerangan: Bangunan pertama Romawi yang dibina menggunakan konkrit sepenuhnya. FUUUYOOO!!!. Ringan tahan air dan kuat. Bahannya?...Erm sama saja dengan zaman sekarang.

sumber:duniaberitahangat.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

artikel lain dari ping busuk

click like n share